RM36.00 RM40.00
Penghayatan Etika dan Peradaban
Price RM36.00 RM40.00
Product SKU 9789672486725
Availability In Stock
Quantity
Description

Penghayatan Etika dan Peradaban

Ahmad Zamil Abd. Khalid, Muhamad Amar Mahmad, Khairiah Mohd Yassin, Azman Md Zain, Solahudin Abd Hamid, Mohd. Nizho Abd Rahman, Ismail Ishak, Iskandar Adon, Muhammad Ahmad & Zahari Mohamed, 2021

ISBN 978-967-2486-72-5, 213 hlm., RM40.00

 

Etika dan peradaban sangat mustahak untuk difahami, dihayati dan diamalkan dalam masyarakat. Tahap penghayatan kepada aspek ini tidak sama antara satu sama lain bergantung kepada perkembangan sejarah, struktur sosial dan biografi masyarakat tersebut.

 

Perbincangan tentang Etika dan Peradaban harus diperluaskan supaya masyarakat benar-benar memahaminya dalam konteks kepelbagaian kaum khususnya dalam acuan Malaysia. Buku ini akan menyajikan perbahasan tentang susur galur etika yang sedang dipraktikkan sekarang ini sebenarnya sudah bermula sejak zaman kesultanan Melayu Melaka lagi pada asasnya.

 

Buku ini amat sesuai kepada semua lapisan masyarakat yang mendiami negara Malaysia untuk lebih memahami apa yang patut dilakukan dalam mendepani kehidupan yang terdiri daripada pelbagai etnik. Lebih-lebih lagi kepada ahli akademik dan para pelajar yang secara khusus terlibat dengan kursus Penghayatan Etika dan Peradaban kerana ianya membincangkan Etika dan Peradaban dalam ruang lingkup Malaysia.

 

Istimewanya buku ini, disentuh tentang sejarah etika dan peradaban yang diamalkan di Malaysia banyak diadaptasi dari luar tanpa kita sedari kerana ianya sudah menjadi kelaziman kepada rakyat Malaysia sejak berzaman.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews