✿◕‿◕✿ #StayAtHome #KitaMestiMenang #jagajarak #socialdistancing #disiplindiri #selfdiscipline #penjarakansosial #staysafe
10% additional discounts when using coupon code KABI40 upon checking out
RM36.00 RM40.00
Pengurusan Islam: Model Alternatif Pengurusan Moden
Price RM36.00 RM40.00
Product SKU 9789670876092
Availability In Stock
Quantity
Description

Pengurusan Islam: Model Alternatif Pengurusan Moden

Ahmad Bashir Aziz, 2015

ISBN 978-967-0876-09-2, 258 hlm., RM 40.00

 

Pengurusan merupakan salah satu aspek penting yang diberikan penekanan dalam pembangunan dan kemajuan sesebuah negara melibatkan proses perancangan, penyusunan kakitangan, pembuatan keputusan, dan pengawalan operasi organisasi. Bertitik tolak dari sini, pengurusan dianggap sebagai prasyarat kemajuan dan tunggak pembangunan sesebuah negara. Penerimaan model pengurusan masakini adalah lebih kepada model dan teori pengurusan konvensional yang hanya merujuk kepada rasional akal pemikiran manusia dalam menghuraikan fakta, kaedah dan fenomena semasa yang diketengahkan dalam mencapai matlamat pembangunan pengurusan.

 

Pada dasarnya, akal yang dimiliki manusia gagal menghasilkan pokok atau asas pengurusan dan kemampuan manusia hanya terhad kepada menyusun strategi, struktur dan sistem yang akan sentiasa berubah berasaskan zaman.

 

Perkara-perkara asas ini dari perspektif Islam adalah cetusan wahyu (al-Quran dan al-Sunnah). Wahyu tidak memperincikan persoalan strategi dan struktur, kerana persoalan tersebut diletakkan kepada kebijaksanaan manusia menguruskan alam berasaskan realiti masa. Oleh yang demikian, buku ini akan cuba memperincikan beberapa perkara asas yang menjadi tunjang pengurusan moden.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews